Моето удобно кътче, в което споделям знания, мисли, емоции и преживявания от нашият семеен живот.Тук може може да намерите информация и за проектите, по които работя, да задавате въпроси и заедно да търсим отговори. / My comfy nook where I share knowlege, thoughts, emotions and experience from our family living. Here you can find information about my on-going projects, ask questions and together we can search for the answers

петък, 30 август 2019 г.

Мария Монтесори и вярата




Maria Tecla Artemisia Montessori
August 31, 1870 – May 6, 1952





В последните години(десетилетия) определени кръгове се стараят да превърнат метода 
Монтесори в средство за печалба и финансова изгода.
Според мен отказвайки лицензиране, патентоване и каквото и да било "запазване на марка" д-р Монтесори се е стремяла точно към обратното - да достигне нейната вяра до всяко дете по света.
В същото време все повече хора проявяват интерес към метода- някои заради неговата популярност, други заради историите за успехите на Монтесори възпитаници, чути в публичното пространство.
Призива "Постигането на траен мир е работа на образованието; всичко, което политиката може да направи е да не ни вкарва във война" ни насочва и към едни от основните принципи на Подготвената среда и Попиващия ум - с каквото отношение, поведение и правила се среща малкото дете, това ще се старае зрелия човек да пресъздаде в своя живот и заобикаляща го среда.
Имайки предвид факта, че Мария Монтесори произлиза от католическо семейство и не е трудно да намерим основа за това твърдение в Библията
"Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее." (Притчи 22:6)

Не бих могла, а и не искам да игнорирам дълбокото духовно основание, върху което е стъпил метода на Мария Монтесори. На много места в своите трудове тя говори за Твореца, Неговото велико и съвършено творение, за заложените у нас (респективно в детето) стремежи.
Макар, че религия и вяра в съвременното общество на места са "мръсни думи" и такова отношение би било "нетолерантно"
..
Мария Монтесори пише в “Детето в църквата”
The Child In The Church 1965г 
http://www.thecatholicshop.com/the-child-in-the-church-by-maria-montessori-1502.html
https://www.amazon.com/Child-Church-Maria-Montessori/dp/0999170619
https://openlibrary.org/works/OL1542649W/The_child_in_the_church :
“Господ е дарил детето със своята природа и е установил определени закони както за неговото психическо, така и за физическото му развитие. Всеки, който отговаря за нормалното развитие на детето трябва да знае тези закони. Незачитането или игнорирането им означава да се изгуби онова направление, дадено ни от Бог, който води детето.” По-нататък тя продължава: “Откриването на законите за развитието на детето е равносилно на откриването на духа и мъдростта на Бога, който действа в детето. Признаването на божествената мъдрост като необходим елемент в работата на учителя - ето истинския манталитет на педагога”.
Освен това:
Колкото повече гледаме на Движението Монтесори като цяло… неговите огромни възможности за добро… толкова повече нараства убеждението, че изграждането на такъв религиозен начин(ред) да продължи своята работа би било изпълнението на нейното желание през целия си живот да служи на Църквата. Това ще подпечата(скрепи) обета, който тя и нейните първи последователи полагат преди Светото Причастие през 1910 г.: „Пред величието Божие искам да се посветя… и самопожертвам (използваната дума е holocaust - a Jewish sacrificial offering that is burned completely on an altar в ист. смисъл всеизгаряне,жертоприношение, самопожертвование) за Исус Христос, нашия Господ. Искам да следвам пътя на Неговата божествена воля, прегръщайки(приемайки) моя сладък кръст с искреното намерение да живея така, както е Неговата воля. Христовата Църква в едно реформирано човечество може да възтържествува насред разкоша (пищността) на цивилизацията.
..
Тази е най-сериозната молба на редактора ... тези, които са прочели книгата и са оценили нейното съдържание, да се присъединят в молитва за следното намерение, че всемогъщият Бог, в своята любов и мъдрост, ще възпита индивид или група от хора, които под вдъхновението на Светия Дух биха създали такъв Орден - който всъщност би бил (ако не наименуван) Орден на Слугите на Децата на Светлината"

The Child in the Church (стр. 89 and 104 за “Децата на Светлината” и стр. 93 за “Служителите на Децата на Светлината”)

Следвайки принципите на метода Монтесори, София Кавалети
 разработва Catechesis of the Good Shepherd - метод за вероучение за малки деца, използван предимно(но не само) в католическата църква и деноминациите най-близки до нея.
https://gospelights.com/xpqvah/catechesis_of_the_good_shepherd.pdf
Sofia Cavalletti (учен, тогава изучаваща Римокатолическото Писание на иврит) от 1954г в продължение на над 50г си сътрудничи с Gianna Gobbi (Монтесори учител) починала през 2002.Пърмите материали адаптират от тези на Мария Монтесори направени при един експиримент в Барселона (за справкаThe Child in the Church)Подготвената среда е ключов елемент от метода Монтесори. Тя е място на "вслушване" и непрекъсвана концентрирана работа водещи към  молитва.

По-късно Джером Бериман създава (и все още надгражда) своя подход Godly Play.
https://www.godlyplayfoundation.org/
Нарича го "моята интерпретация на Монтесори религиозното образование". 
Използва се предимно(но не само) в протестантските деноминации.

И да - поглеждайки от тази перспектива към "метода Монтесори" толкова по ясни стават неговите принципи и философия.




1 коментар :

  1. Ето и какшо е казан Айнщаин по темата.....

    „Науката е куца без религия, а религията е сляпа без наука.“ — Алберт Айнщайн

    Science without religion is lame, religion without science is blind
    ето и цчла статич по темата:
    http://parsontom.com/books/AEinstein%20Religion%20and%20Science.pdf?


    ОтговорИзтриване