Моето удобно кътче, в което споделям знания, мисли, емоции и преживявания от нашият семеен живот.Тук може може да намерите информация и за проектите, по които работя, да задавате въпроси и заедно да търсим отговори. / My comfy nook where I share knowlege, thoughts, emotions and experience from our family living. Here you can find information about my on-going projects, ask questions and together we can search for the answers

понеделник, 16 март 2020 г.

Какво да правим у дома с деца?

Резултат с изображение за „У дома“

Чудейки се тези дни с какво точно да бъда полезна на повече хора, реших да споделям с вас всеки ден (или почти всеки) какво и как бихте могли да правите с децата си с подръчни средства.

Ето как планирам да протече нашия вторник:
1. Ще стана рано (поне час преди всички останали), ще посрещна изгрева. Ще благодаря за новия ден.
Ще си сипя ароматна топла напитка и ще се насладя на момента. (В моето кафе има капка OnGuard на DoTerra)
2. Ще подготвя витамините и добавките за всички. Ще изпия своите.
3. Ще си подаря миг съзерцание, тишина и след това ще се обърна "навътре и нагоре" в общуване с моя Бог.
4. Ще взема лист хартия и ще запиша нещата, които бих искала да свършим в този ден. Записвам не защото може да забравя, а за да освободя място в ума си за нещо друго, нещо хубаво, нещо слънчево.
5. Ще подготвя необходимите ми  продукти за готвене и материали за учене през деня.
Ако имам да проверявам работата на децата от предния ден - това е момента да го направя.
Приготвям кафе и за съпруга ми и имаме своето време заедно, докато той тръгне на работа.

Ще събудя децата към 9, ако те не са станали сами по-рано.

- храна - всеки ден меся хляб с квас, приготвям едно основно ястие,  овесени ядки/мюсли с кисело мляко за следобедна закуска, храним животните(редувам се), приготвям сутрешната закуска. Обядваме обикновено това, което е останало от предния ден, а вечеряме новото ястие.

- хигиена - ще извадя дрехите от пералнята и съдовете от съдомиялната, които съм пуснала точно преди да си легна. След закуска ще пусна прахосмукачка.
Това, което е различно от обичайното е, че постоянно работи дифузера, в който редувам различни етерични масла с противовирусни и пречистващи въздуха свойства.
Обикновено сутрин пускам нещо ободряващо и тонизиращо, а вечер - успокояващо и предразполагащо към спокоен и пълноценен сън.
- учене - моите деца са втори и четвърти клас. От началото на тази учебна година са в самостоятелна форма.
И всичко е наред. Вече приключихме учебната година по шест от деветте предмета, които изучават с чудесен успех. Даже надминаващ и най-смелите ми очаквания.
Така че - няма нищо страшно, напълно е възможно и отнема значително по-малко време от това, което им е необходимо за същите задачи в училище. Нужно е спокойствие, (само)дисциплина и създаване на подходяща за вашето семейство рутина. И интернет връзка :)
За баткото подготвям списъци със задачи за цялата седмица. Той отмята всяка свършена. Беше нужно малко време, за да се отпусне и да работи самостоятелно. Мисля, че важва робя изигра факта, че аз вярвах в неговата спосолност да го направи. И се постарах да го окуража колкото беше необходимо.
Когато той среща трудност - помагам. Ако не знам отговора - тъсим го заедно. Няма нищо страшно и лошо в това да кажеш - "не знам, хайде да потърсим заедно".
За малкия все още е необходимо да му отделям повече внимание. т.е. необходимо е да съм до него. Той прочита уроците, условията на задачите, а аз се опитвам да го предизвикам сам да отговаря и да мисли. Когато не може(или не иска) тогава давам насоки или "разбивам" задачите на маки стъпки. И работим заедно - стъпка по стъпка. Ако съвсем не става - спирам за известно време и го карам да ми помага в това, което аз правя.
Определено му доставя много повече удоволствие. Но не това е причината и не това е целта на този "time-out". Докато ми помага при всяка възможност вкарвам въпроси от урока (ако готвим например има измерване, изчисления. И не пречи да ми разкаже какво е прочел в читанката.) После е много по-кооперативен. Задоволството от добре съвршената (с мама) работа, от факта, че се е справил с нещо самостоятелно му дава увереност, че ще се спрви и с "трудните" задачи от учебника.
И за двамата - пускам им документални филми, Da Vinchi learning, образователни клипчета (които съм подбрала предварително според конкретната тема на уроците за дадения ден) и т.н.
Четем книги. Наскоро отново започнах да им чета на глас. В момента "Ласи". Децата познават добре историята, гледали са няколко версии на филма, четоха самостоятелно книгата, но сега целта ми е друга. Прочитам една или две глави и ги анализираме. Толкова много неща може да се научи от книгите. От първите глави например научиха къде се намира Англия, че е част от Великобритания. къде в Англия е Йоркшир. Какъв е кллимата там, с какво са си изкарвали прехраната хората. Как са живяли в началото на миналия век. Какво е икономическа криза и как се отразява на обществото и на отделните хора...и още много неща...
- работа. Редуваме one-оn-one време с всяко дете, самостоятелна работа и занимания по интереси (отново самостоятелно без мое участие). Времето, в което те изпълняват своите задачи без моето присъствие аз върша своите задачи. имам възможността да съм гъвкава и мога да избера по кое време какво да свърша.
Всеки у дома има свои задължения. Това всъщност не са "задължения", а  "грижа за дома" и когато е споделена не тежи никому.
Една от основните причини да не сме в големия град е двора. Възможността по всяко време на деня да излезеш. Допира с природата. Работата в градината.
Сега е време за подготовка. И при всяка възможност сме навън. Работа и удоволствие в едно.
- удоволствие.  Почти всеки ден правим упражнения у дома. Он-лайн има толкова много предложения, че няма да изброявам. Просто намерете своето.
Много обичаме минутите за Zumba. Това, че сме у дома, не означава че не можем да се грижим за своя тонус и добро физическо състояние.
Докато учим/работим се старая да осигуря тишина. Но когато си почиваме - слушаме музика. Независимо дали сме навън и вътре.
Вечерта ще играем настоли игри. Семейно. :)

Заниманията, които планирам за утре ще споделя по-късно.

Няма коментари :

Публикуване на коментар